Niet elke boekcover haalt de cover

Gepubliceerd op 28 januari 2024 om 13:49

Misschien lijkt het eenvoudig, maar het kiezen van de juiste boekcover is niet zo simpel. Soms duurt het proces langer dan het schrijven van het boek, een andere keer is van bij het begin duidelijk hoe die er moet uitzien.

Hoe dan ook, het is veel meer dan het uitkiezen van een mooi plaatje, het is een voorproefje van wat de lezers kunnen verwachten. Daarom moet de afbeelding voldoen aan bepaalde voorwaarden en dient het de juiste sfeer uit te stralen. Het moet de kern van het verhaal omvatten, de verbeelding van de lezer prikkelen en hem of haar verleiden om het boek op te pakken en te lezen.

Tijdens de zoektocht naar de juiste boekcover ontwerpt mijn partner meerdere ‘kandidaat-covers’ voordat we samen met de uitgever de definitieve versie maken.  En net zoals in de subtitel van mijn vijfde thriller Duistere Grens, kan er slechts één winnaar zijn. Hier zijn enkele van de bijna-winnaars die de cover niet haalden. Ze gingen echter niet verloren en werden gebruikt om gepaste boekleggers te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Lieve Cornelis
5 maanden geleden

Wat een tof idee om van de niet gekozen covers boekenleggers te maken! Want al zijn ze niet gekozen, ze kunnen toch ook heel mooi zijn. Al het werk dat erin gestoken werd, is bovendien niet verloren. Een boekenlegger is trouwens een handig ding.

Johnny Bollé
5 maanden geleden

Zo gaat er inderdaad niets van het werk verloren.